Hoe erg zijn de gevolgen van de natuurrampen in Alaska?

Omdat er relatief weinig mensen in Alaska leven, heb je relatief weinig slachtoffers van natuurrampen in Alaska. Dat neemt niet weg dat je ze wel hebt, en daarbij zijn sommige rampen niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook voor het milieu.

De vulkaan Mt. Redoubt bijvoorbeeld, is in maart 2009 zes keer in één week uitgebarsten. Dit soort natuurrampen hebben natuurlijk negatieve gevolgen. Zo komt er allemaal as in de lucht, wat de ecosystemen verstoord. Daarnaast veroorzaakt het ook allemaal lichte aardbevingen. Er zijn weliswaar geen slachtoffers gevallen bij deze uitbarstingen, maar economisch gezien heeft dit toch wel negatieve gevolgen. Er waren bijvoorbeeld allemaal vluchten afgelast door de luchtvaartmaatschappij Alaska Air Group Inc. omdat ze vreesden dat de as die vrijgekomen was tijdens de uitbarstingen, in staat was om de motoren van de toestellen te beschadigen. Dit kan ook wel weken, al dan niet langer, duren voordat deze as ‘verdwenen’ is uit de lucht, waardoor er dus zeer veel vluchten afgelast moeten worden wat economisch gezien natuurlijk zeer slecht is voor met name Alaska, maar ook voor ieder ander persoon die vanaf of richting Alaska wil vliegen.

In september 2011 was er een hevige sneeuwstorm in Alaska. Volgens de ‘National Weather Service’ gaat het om één van de ergste stormen ooit die waargenomen is in de Beringzee. Er was sprake van hevige sneeuwval, en dat gepaard met een windkracht van 80 tot 110 kilometer per uur, met windstoten met pieken tot zelfs 160 kilometer per uur, resulteerde in een hevige sneeuwstorm. Door deze zeer hoge windkrachten had je ook te maken met zeewater dat het land in werd geblazen. De hoofdstad van Alaska, Juneau, werd echter gespaard. De sneeuwstorm was in een minder dichtbevolkt gebied van Alaska. De kustbewoners waren gewaarschuwd en ze hadden de raad gekregen om hun woning te verlaten. Toen de kust veilig was, en de bewoners terugkwamen, kwamen ze echter tot de ondervinding dat de wind de daken van veel huizen eraf had gerukt en dat er ook redelijk wat gebieden waren die onder water stonden, waardoor sommige huizen ook onder water stonden. De bewoners van kleine Eskimodorpen, die in geïsoleerde gebieden wonen, hadden geen evacuatieroute en die moesten dus ergens anders hebben geschuild. Het is niet zeker, maar waarschijnlijk zijn daar een aantal slachtoffers bij gevallen.

Zeer recent, op 30 november 2018, werd de grootste stad van Alaska, Anchorage, getroffen door een aardbeving. Deze aardbeving had een kracht van 7,0. Bij deze aardbeving zijn er veel huizen, gebouwen en wegen beschadigd. Voor zover bekend is er niemand gestorven aan deze aardbeving, en ook niemand zwaargewond geraakt. Het epicentrum van deze aardbeving lag 12 kilometer ten noorden van Anchorage. Er was sprake van veel stroomuitval, veel wegen en bruggen zijn afgesloten omdat ze zijn beschadigd, en de politie roept dat iedereen de wegen voorlopig maar zal moeten mijden. In Anchorage wonen net iets minder dan 300.000 mensen. In 1964 werd de stad getroffen door de één na zwaarste aardbeving in de wereld ooit. Toen kreeg de aardbeving een kracht van 9,2 en waren er 139 mensen om het leven gekomen bij de aardbeving.