Hoe ontstaan de natuurrampen in Alaska?

Alaska ligt aan de zogeheten Ring of Fire, die zich uitstrekt over Nieuw-Zeeland, Indonesië, de Filipijnen, Japan, de Koerilen, Kamtsjatka, Alaska, de westkust van Canada, de kust van Noord- en Zuid-Amerika en Mexico. De naam Ring of Fire is gekozen omdat al deze streken te maken hebben met veel aardbevingen en vulkanen.

Onder Alaska heb je een plaatgrens zitten, waar sprake is van een convergente plaatbeweging. Dat is ook de oorzaak van de subductie-zone aan de kust van Alaska. Deze subductie-zone brengt ook gevaren met zich mee. Doordat er steeds meer druk op zo’n subductie-zone wordt uitgeoefend en die druk op een gegeven moment vrijkomt, zie je eens in de zoveel jaar dat de ene aardkorst onder de andere schiet wat op zijn beurt dan weer resulteert in een aardbeving. Als je dit verschijnsel in de zee of oceaan hebt, krijg je hoge golven. Als die golven dan vervolgens richting de kust gaan, waar de golven hoger worden omdat het ondieper wordt, krijg je een zware overstroming en dit verschijnsel noemt men ook wel een tsunami.

Daarnaast zorgt deze convergente plaatbeweging bij Alaska ook voor vulkanisme. Door die convergente plaatbeweging is er dus sprake van subductie, waardoor de ene plaat onder de andere schuift. De plaat die eronder schuift, komt in de laag van gesmolten gesteente terecht, waardoor die zelf ook smelt en zo ontstaat magma. Deze magma stijgt weer op maar voordat het naar buiten kan stromen moet het eerst door de aardkorst heen breken. Dit gaat meestal gepaard met veel kracht, waardoor je hevige vulkaanuitbarstingen kunt zien daar bij Alaska.

Ten slotte heb je ook sneeuwstormen in Alaska. Je hebt verschillende klimaten in Alaska, in het zuidoosten een gematigd zeeklimaat (type Cfb), in het grootste deel een koel landklimaat (type Dfc) en in het noordelijke deel van Alaska vind je een toendraklimaat (type ET). Afgezien van het zuidoosten van Alaska zul je dus ook zien dat de temperaturen niet al te hoog zullen liggen en er zijn delen, met name het noorden, waar ook het hele jaar sneeuw ligt. En wanneer er een lagedrukgebied komt te liggen in Alaska, zal de wind daar naartoe gaan, soms wel in hoog tempo. De wind kan snelheden van bijvoorbeeld 100 kilometer per uur bereiken, met windstoten van wel 160 kilometer per uur. Als dit gepaard gaat met heftige sneeuwval, zal het resulteren in sneeuwstormen, wat je dus ook tegen kunt komen in Alaska.

Maak jouw eigen website met JouwWeb